Vauhti Speed nousi tuhkasta kuin Fenix-lintu – Robotmation varmisti yrityksen nopean paluun onnettomuuden jälkeen

Kun tulipalo nielaisi Vauhti Speed Oy:n toimitilat koneineen päivineen marraskuussa 2021, tarvittiin uutta ja toimivaa laitteistoa tilalle nopealla aikataululla. Robotmation otti haasteen vastaan ja uudet, yritykselle räätälöidyt koneet olivat tuotantovalmiina jo alle vuoden kuluttua onnettomuuspäivästä. Nyt Vauhti Speedin suksivoiteita ja tuotteita matkaa jälleen talviurheilijoille ympäri maailman.

Suksivoiteita ja hoitotuotteita valmistavan Vauhti Speed Oy:n ja Robotmationin yhteistyö lähti käyntiin katastrofista. Yrityksen tehdastilat tuotantolaitteineen tuhoutuivat täysin tulipalon seurauksena marraskuussa 2021.

– Se alku ei mitenkään ollut optimaalinen. Meidän oli pakko kiireisellä aikataululla saada työt uudelleen käyntiin. Alle kaksi viikkoa palon jälkeen olimme jo neuvottelemassa Robotmationin kanssa uusista laitteista, muistelee Vauhti Speed Oy:n teknologiajohtaja Esa Puukilainen.

Lopulta syyskuussa 2022 uusi pullotuslinja oli valmiina vielä keskeneräisissä tehdastiloissa ja yritystoiminta saatiin uudelle alulle.

– Entisetkään koneet eivät olleet kuin maksimissaan seitsemän vuotta vanhoja palon sattuessa, mutta nyt näihin uusiin laitteisiin saimme paljon uusia toimintoja ja pidemmälle vietyä tekniikkaa, Puukilainen kertoo.

Uudet laitteet mahdollistivat kaupallisemman pullokoon

Korkealaatuisten suksivoiteiden ja hoitotuotteiden valmistajan Vauhti Speed Oy:n myynnistä noin kaksi kolmasosaa menee vientiin ja loput kotimaan markkinoille. Kiireisin sesonkiaika ajoittuu joulukuusta helmikuuhun, mutta tuotantoa ja toimituksia on läpi vuoden, sillä tuotteille on kysyntää lähes koko ajan ympäri maailmaa.

Robotmation on toimittanut yritykselle kaksi Vauhti Speedin tarpeisiin räätälöityä erikoiskonetta. Ensimmäinen laitteisto käsittelee Vauhti Speedin nestemäisiä tuotteita kahdessa pullokoossa.

– Meillä oli vastaavat laitteet myös entisissä tehdastiloissa, mutta uudet koneet ovat toiminnaltaan paljon monipuolisempia. Aiempi kone meillä käsitteli vain yhden koon, 100 millilitran pulloja. Oli iso parannus, kun saimme mukaan myös 200 millilitran pullot. Suuremmalla pullokoolla on selvästi suurempi kaupallinen kysyntä, Esa Puukilainen pohtii.

Toinen, Vauhti Speedin tiloihin juuri toimitettu robottisolu on valuautomaatti, jolla valmistetaan kiinteät parafiinivahavoiteet kaikissa pakkauskoissa.

– Ollaan oltu kyllä tyytyväisiä siihen, miten Robotmation on haasteista huolimatta pysynyt tässä tiukassakin aikataulussa. He toivat matkan varrella esille kehitys- ja parannusehdotuksia, vaikka heillä ei ollut mitään aiempaa kokemusta suksivoiteiden valmistuksesta. Näitä me emme olleet huomanneet tai tajunneet itse edes ajatella. Hyvin ammattitaitoista, osaavaa väkeä. Kaikki on meidän tarpeiden ja toiveiden mukaan toteutettu, mutta paremmalla tavalla kun mitä ajateltiin, Puukilainen kertoo.

Yhteistyö jatkuu tulevaisuudessakin. Keskustelua on käyty lisätilauksesta ja tulevista investoinneista.

– Me olemme jatkuvasti kasvava ja kehittyvä yritys. Ei tiedä jos aika piankin uusia investointeja tarvitaan. Tuotantotiloihin varattiin jo rakennusaikana väljyyttä, joten seinät eivät tule aivan heti vastaan, Esa Puukilainen paljastaa.

Loimaan teknologiaklusteri